Δευτέρα, 27 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΝΦΙΑ: Έκπτωση στα ακίνητα που έχουν ασφαλιστεί για φυσικές καταστροφές – Βήμα...

ΕΝΦΙΑ: Έκπτωση στα ακίνητα που έχουν ασφαλιστεί για φυσικές καταστροφές – Βήμα βήμα ο υπολογισμός

Η ανακοίνωση της έκπτωσης κατά 10% στον ΕΝΦΙΑ των ακινήτων που έχουν ασφαλιστεί για φυσικές καταστροφές, είναι σίγουρα ένα σημαντικό μέτρο, το οποίο ειδικότερα σήμερα -έπειτα και από τα φυσικά φαινόμενα των τελευταίων μηνών που προκάλεσαν σημαντικές καταστροφές σε πολλές περιοχές της Ελλάδας- αφορά σε όλο και περισσότερους ιδιοκτήτες. Το ερώτημα είναι, βέβαια, το εξής; Πώς μπορούμε να αποκτήσουμε την έκπτωση;

Στην πραγματικότητα, υπάρχουν αρκετά κριτήρια και διάφοροι περιορισμοί που πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες, ενώ είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως δεν αρκεί να έχει κάποιος ασφάλεια κατοικίας για να πάρει την έκπτωση.

Ποιοι είναι, λοιπόν, οι δικαιούχοι της έκπτωσης; Τι αξίζει να γνωρίζουμε για το νέο αυτό μέτρο; Πώς μπορεί να γίνει πιο εύκολη αυτή η ομολογουμένως περίπλοκη διαδικασία; Οι απαντήσεις στη λίστα που ακολουθεί.

Η διάρκεια της ασφάλισης και η αξία του ακινήτου

Μία από τις βασικές προϋποθέσεις για τη μείωση στον ΕΝΦΙΑ το 2024, αφορά στη διάρκεια της ασφάλισης. Συγκεκριμένα, η ασφάλιση του ακινήτου πρέπει να έχει γίνει μες στο προηγούμενο έτος και να έχει -τουλάχιστον- τρίμηνη διάρκεια.

Στις περιπτώσεις που η διάρκεια της ασφάλισης -που περιλαμβάνει καλύψεις σεισμού, πυρκαγιάς και πλημμύρας- είναι μικρότερη του ενός έτους, η μείωση του ΕΝΦΙΑ προσαρμόζεται αναλογικά. Τι σημαίνει αυτό; Για παράδειγμα, για ασφάλιση έως και 12 μήνες, η έκπτωση φτάνει το 10%, ενώ για εννέα μήνες «αγγίζει» το 7,5%. Πάντως, ακόμη και αν κάποιος δεν έχει προλάβει να ασφαλίσει το ακίνητό του για φυσικές καταστροφές, μπορεί να το κάνει μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, παίρνοντας έτσι την έκπτωση για το 2024.

Επίσης, κάτι που οι ιδιοκτήτες ακινήτων αξίζει να γνωρίζουν, είναι ότι ως αξία του ακινήτου, λαμβάνεται η αξία του κτίσματος ή των κτισμάτων, χωρίς να υπολογίζεται η αξία του οικοπέδου. Με λίγα λόγια, η μείωση κατά 10% στον ΕΝΦΙΑ αφορά μόνο στο ασφαλισμένο κτίσμα, ενώ γενικά η ασφάλιση που έχει γίνει, θα πρέπει να καλύπτει το 100% της αξίας της κατοικίας.

Μέχρι στιγμής, πάντως, φαίνεται ότι η μείωση 10% στον ΕΝΦΙΑ αφορά σε περίπου ένα εκατομμύριο κατοικίες, οι οποίες είναι ασφαλισμένες από φυσικές καταστροφές. Ωστόσο, προβλέπεται ότι με την εφαρμογή του νέου μέτρου, ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί. Όσο για τη συνολική έκπτωση, εκτιμάται πως θα φτάσει τα 150 εκατ. ευρώ έως το 2027.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, από τις 6.371.901 κατοικίες που υπάρχουν στη χώρα μας, μόνο οι 1.074.053 είναι ασφαλισμένες, την ώρα που η ασφάλιση ακινήτων για φυσικές καταστροφές είναι ήδη υποχρεωτική σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Πώς θα δείτε αν δικαιούστε έκπτωση και πώς θα την υπολογίσετε

Ας περάσουμε τώρα στο σημείο που αφορά στους περισσότερους ιδιοκτήτες: Στο ποια είναι τα βήματα για να υπολογίσουν και να λάβουν την έκπτωση.

Αρχικά, λοιπόν, να αναφέρουμε ότι η διαδικασία μπορεί να φανεί σε πολλούς αρκετά περίπλοκη. Και αυτό διότι, μεταξύ άλλων, για τον υπολογισμό της έκπτωσης χρησιμοποιούνται διαφορά στοιχεία, όπως τα φορολογήσιμα τετραγωνικά, που αποδεικνύονται από το περιουσιολόγιο και το Ε9 -κάτι που σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες θα χρειαστεί να ανατρέξουν στο εκάστοτε συμβόλαιό τους.

Για να απλοποιηθεί αυτή τη διαδικασία και να γίνει λιγότερο χρονοβόρα, πάντως, οι ιδιοκτήτες μπορούν να αξιοποιήσουν την πλατφόρμα της ασφαλιστικής εταιρείας Hellas Direct. Συμπληρώνοντας κάποια στοιχεία για το σπίτι τους και το ασφαλιστήριό του σε μία φόρμα, μπορούν να δουν αν δικαιούνται έκπτωση και πόση. Ακόμα και αν δεν τη δικαιούνται, η Hellas Direct μπορεί να τους καθοδηγήσει για να ασφαλίσουν το σπίτι τους με τις σωστές καλύψεις ώστε να είναι δικαιούχοι της έκπτωσης του χρόνου. Μάλιστα η υπηρεσία είναι διαθέσιμη σε όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων, όχι μόνο σε όσους έχουν σπίτι ασφαλισμένο στην Hellas Direct.

Αν θέλετε, λοιπόν, να εξακριβώσετε εύκολα, γρήγορα και online το αν είστε δικαιούχοι της έκπτωσης έως 10% στον ΕΝΦΙΑ ή αν θέλετε να ασφαλίστε εγκαίρως το σπίτι σας με τις σωστές καλύψεις για να πάρετε την έκπτωση, μπορείτε απλώς να επισκεφτείτε την online πλατφόρμα της Hellas Direct. Συμπληρώνοντας από την άνεση του χώρου σας την ειδική φόρμα με τα στοιχεία του σπιτιού και του ασφαλιστηρίου σας, θα πάρετε άμεσα τις απαντήσεις που χρειάζεστε.

Πηγή

via

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular