Δευτέρα, 24 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΈκρηξη ενοικίων – Στροφή στα μικρότερα ακίνητα

Έκρηξη ενοικίων – Στροφή στα μικρότερα ακίνητα

Τα φθηνότερα ενοίκια των μικρότερων διαμερισμάτων σε συνδυασμό με το κόστος συντήρησης τους τα έστειλαν στη πρώτη θέση των προτιμήσεων

Εκρήξεις διαρκείας στις τιμές των ενοικίων καταγράφονται στην αγορά των ακινήτων και ειδικά των κατοικιών, με αποτέλεσμα οι ενδιαφερόμενοι να στρέφονται σπίτια μικρότερων τετραγωνικών μέτρων, αλλά ακριβότερα ανά τετραγωνικό. Στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. φτιάχνουν μια ξεκάθαρη εικόνα για την πόρεία της αγοράς.

Τα φθηνότερα ενοίκια των μικρότερων διαμερισμάτων σε συνδυασμό με το κόστος συντήρησης τους τα έστειλαν στη πρώτη θέση των προτιμήσεων για το 2023, κατάσταση η οποία θα συνεχιστεί και το 2024. Οι οικογένειες επιλέγουν διαμερίσματα από 70 έως 90 τ.μ. ενώ οι υπόλοιποι κυρίως γκαρσονιέρες.

Στην πρώτη θέση της ζήτησης βρίσκονται τα μικρά ακίνητα έως 55 τ.μ. που εξυπηρετούν πολλές κατηγορίες ατόμων και αναγκών. Αυτά τα ακίνητα σε σχέση με τα μεγαλύτερα 100-150 τ.μ. είναι κατά πολύ ακριβότερα ανά τετραγωνικό με τις τιμές να κυμαίνονται από τα 400 έως τα 600 ευρώ, αυτό καλύπτεται όμως από το μικρό κόστος συντήρησης που σε βάθος χρόνου μπορεί να εξοικονομήσει έως και δύο ενοίκια. Τα ζευγάρια ή οι νέες οικογένειες που χρειάζονται έναν μεγαλύτερο χώρο αλλά δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις τιμές των μεγάλων, επιλέγουν ακίνητα έως 70 τ.μ., με τις τιμές να ξεκινούν σε πολλές περιοχές από 500 ευρώ.

Έπειτα ακολουθούν τα «διαμερίσματα των οικογενειών» στα 70 έως 90 τ.μ., όπου η τιμή τους δεν διαφέρει από τα μικρότερα διαμερίσματα, αν και διαθέτουν περισσότερη άνεση και ευελιξία. Αυτό συμβαίνει διότι υπάρχει μεγάλη διαθεσιμότητα και το κόστος στέγασης είναι μεγαλύτερο. Τα ακόμη μεγαλύτερα διαμερίσματα 90 έως 120 τ.μ. μπορούν να φιλοξενήσουν άνετα μια τετραμελή οικογένεια, με το κόστος ανά τετραγωνικό μέτρο να πέφτει κατά πολύ σε σχέση με τα μικρότερα διαμερίσματα. Αυτής της χωρητικότητας τα διαμερίσματα μπορεί κανένας να τα βρει στην τιμή των 700-800 ευρώ ενώ ανεβαίνουν και στα 900.

Υπάρχουν και τα πολύ μεγάλα και πολυτελή σπίτια που ξεκινούν από 120 τ.μ. και πάνω, στα οποία το κόστος αν τετραγωνικό είναι αρκετά χαμηλότερο από όλα τα προαναφερθέντα, όμως το κόστος συντήρησης βρίσκεται στα ύψη. Εάν κάποιος έχει ανάγκη από απλά μεγάλο διαμέρισμα, μπορεί να το βρει στη τιμή των 800 ευρώ, ωστόσο σε αυτή τη κατηγορία υπάρχουν πολλά «έξτρα» που εκτοξεύουν τη τιμή όπως το να είναι ρετιρέ, το να έχει θέα ή να καλύπτουν πολυτελείς ανάγκες.

Πηγή

via

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular