Πέμπτη, 25 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΔώρο Χριστουγέννων: Μέχρι πότε καταβάλλεται – Τι να κάνετε έαν δεν το...

Δώρο Χριστουγέννων: Μέχρι πότε καταβάλλεται – Τι να κάνετε έαν δεν το λάβετε

Οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να καταβάλλουν δώρο Χριστουγέννων σε όλους τους υπαλλήλους που απασχολούν 

Μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου αναμένεται να λάβουν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα το δώρο Χριστουγέννων.

Οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να το καταβάλλουν στους υπαλλήλους που απασχολούν ανεξαρτήτως της σχέσης εργασίας.

Μέσω online εφαρμογής που έχει δημιουργήσει το ΚΕ.Π.Ε.Α. δίνεται η δυνατότητα στους εργαζόμενους να υπολογίσουν μόνοι τους το δώρο Χριστουγέννων που δικαιούνται.

Δείτε ΕΔΩ το ποσό που θα λάβετε.

Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, οι εργαζόμενοι με σχέση εργασίας με τον εργοδότη, χωρίς διακοπή, για όλη τη χρονική περίοδο από 1η Μαΐου έως 31 Δεκεμβρίου κάθε έτους, δικαιούνται ολόκληρο το δώρο, το οποίο σημαίνει έναν μηνιαίο μισθό, για όσους αμείβονται με μιθό και 25 ημερομίσθια για όσους αμείβονται με ημερομίσθια.

Οι μισθωτοί που η σχέση τους με τον εργοδότη δεν διήρκησε ολόκληρο το προαναφερθέν διάστημα δικαιούνται να λάβουν τμήμα του δώρου, ανάλογο της χρονικής διάρκειας της εργασιακής σχέσης τους.

Το δώρο Χριστουγέννων σε αυτή την περίπτωση υπολογίζεται ως εξής:

2/25 του μηνιαίου μισθού ή 2 ημερομίσθια – ανάλογα με το πώς αμείβονται – για κάθε 19 ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης. Ακόμα και οι μισθωτοί που εργάστηκαν χρονικό διάστημα μικρότερο των 19 ημέρων δικαιούνται ανάλογο κλάσμα του δώρου. Εκτός από την περίπτωση που η εργασία παρασχέθηκε χωρίς διακοπή όλο το διάστημα από την 1η Μαΐου έως την 31η Δεκεμβρίου, στο διάστημα αυτό συνυπολογίζονται και όλες οι ημέρες που οι εργαζόμενοι-ες απουσιάζουν νόμιμα από την εργασία τους (π.χ. με ετήσια άδεια, με άδεια μητρότητας).

Σε ό,τι αφορά την απουσία των εργαζομένων, λόγω ασθένειας, στον υπολογισμό του δώρου συνυπολογίζονται τα «τριήμερα ασθενείας», δηλαδή ο χρόνος απουσίας κατά τον οποίο δεν καταβάλλεται επίδομα ασθενείας, ενώ αφαιρούνται τα διαστήματα που καταβάλλεται από τον ασφαλιστικό φορέα επίδομα ασθενείας.

Τι πρέπει να κάνετε εάν δεν λάβετε το δώρο Χριστουγέννων

Στην περίπτωση που ο εργαζόμενος δεν λάβει το δώρο Χριστουγέννων, θα πρέπει να το καταγγείλει στις αρμόδιες αρχές, καθώς είναι παράνομο να μην το πληρώσει ο εργοδότης, ή να το πληρώσει και να το ζητήσει πίσω.

Σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων:

Η καταβολή του δώρου Χριστουγέννων πρέπει να γίνει έως τις 21/12 ενώ η ημερομηνία 31/12 αποτελεί δήλη ημέρα (ΑΠ 40/2002 Ολ.) και είναι το απώτερο χρονικό σημείο καταβολής του.

Σε περίπτωση που το δώρο δεν καταβληθεί έγκαιρα, οι εργαζόμενοι μπορούν να προσφύγουν στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας προκειμένου να συνταχθεί μηνυτήρια αναφορά.

Η μηνυτήρια αναφορά διαβιβάζεται στον Εισαγγελέα για την άσκηση ατομικής δίωξης σε βάρος του εργοδότη ενώ παράλληλα διαβιβάζεται και στο οικείο αστυνομικό τμήμα για την κίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας.

Βέβαια, οι εργαζόμενοι μπορούν να υποβάλλουν και ατομικά έκκληση στην αρμόδια εισαγγελία (χωρίς παράβολο αν έχει δημοσιευθεί σε ΦΕΚ ο πρόσφατος νόμος περί τροποίησης του Πτωχευτικού Κώδικα κλπ).

Μάλιστα, για την υποβολή της μηνυτήριας αναφοράς στην Επιθεώρηση Εργασίας οι εργαζόμενοι δεν πληρώνουν παράβολο.

Πηγή

via

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular