Categories: ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χωρίς αντίπαλο ΝΔ και Μητσοτάκης

Δημοσκοπήσεις: Με κυρίαρχη τη Νέα Δημοκρατία στο πολιτικό σκηνικό «κλείνει» η διπλή εκλογική χρονιά του 2023. Η ψαλίδα του κυβερνώντος κόμματος έναντι του δεύτερου ΠΑΣΟΚ κυμαίνεται από 22 έως 24 ποσοστιαίες μονάδες σύμφωνα με δύο έρευνες που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας, της Metron Analysis για το Mega και της Pulse για τον ΣΚΑΪ. Στο πεδίο της καθημερινότητας η δυσαρέσκεια για την ακρίβεια και την εγκληματικότητα χτυπούν «κόκκινο».

Σύμφωνα με την έρευνα της Metron Analysis στην εκτίμηση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 38%, ο ΣΥΡΙΖΑ 12,4%, το ΠΑΣΟΚ 14%, το ΚΚΕ 10%, οι Σπαρτιάτες 3,0%, η Πλεύση Ελευθερίας 3,7%, η Ελληνική Λύση 7,2%, η Νίκη 3,7% και το ΜέΡΑ25 2,2%.

Η ακρίβεια χτυπά και εκείνους που αυτοπροσδιορίζονται ως μεσαία τάξη – το 29% δηλώνει ότι θα ξοδέψει λιγότερα στις γιορτές σε σχέση με πέρυσι, έναντι 24% που λέει ότι θα ξοδέψει περισσότερα. Μόνον εκείνοι που αυτοπροσδιορίζονται ως «ανώτερη τάξη» δηλώνουν κατά πλειοψηφία ότι θα ξοδέψουν περισσότερα φέτος. Αντίθετα, οι αγρότες, οι εργάτες και οι μικρομεσαίοι αναφέρουν σε πολύ μεγάλα ποσοστά ότι θα ξοδέψουν λιγότερα.

Παράλληλα, «στο κόκκινο» είναι η δυσαρέσκεια για την εγκληματικότητα, με το 70% να δηλώνει ότι έχει «μάλλον αρνητικές» εντυπώσεις από την κυβέρνηση για το θέμα αυτό.  Στη δημοσκόπηση της Pulse και στην εκτίμηση ψήφου, με το σενάριο κατανομής των αναποφάσιστων, η Ν.Δ. κινείται στο 37% με διαφορά 22 ποσοστιαίων μονάδων από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. που παραμένει στο 15%, δεύτερο κόμμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει μισή μονάδα σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση και κινείται στο 14%, το ΚΚΕ στο 10%, η Ελληνική Λύση είναι στο 6%, Σπαρτιάτες και ΝΙΚΗ είναι στο 3,5%, ενώ η Πλεύση Ελευθερίας στο 3%. Η Νέα Αριστερά έχει 2,5% όσο και το ΜέΡΑ25.

Στο μεγάλο ζήτημα που κυριαρχεί για άλλη μια φορά στην επικαιρότητα και αφορά την οπαδική βία, 8 στους 10 πολίτες πιστεύουν ότι αποτελεί μέρος ευρύτερου κοινωνικού θέματος εκδηλώσεων βίας, ενώ στην ερώτηση «πώς αντιμετωπίζετε τη λειτουργία μη κρατικών ανώτατων ιδρυμάτων», το 47% απαντά σίγουρα/μάλλον θετικά, ενώ το 40% απαντά σίγουρα/μάλλον αρνητικά.

Σε σχέση με την καταλληλότητα πρωθυπουργού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει κυρίαρχος.

Pulse: Κυρίαρχη ΝΔ πρόθεση και εκτίμηση ψήφου

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Pulse, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 31,5%, ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με 13% και ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται τρίτος στο 12%. Το ΚΚΕ βρίσκεται στην τέταρτη θέση με 8,5% και η Ελληνική Λύση λαμβάνει 5%. Η Νίκη βρίσκεται στο 3% και ακολουθούν η Πλεύση Ελευθερίας με 2,5%, η Νέα Αριστερά και το ΜέΡΑ25 με 2%. «Άλλο» δηλώνει το 2,5%, «Αποχή/Άκυρο/Λευκό» το 3,5% και «Αναποφάσιστοι» το 11%.

Στην εκτίμηση ψήφου με σενάριο κατανομής των αναποφάσιστων, τα αντίστοιχα ποσοστά που διαμορφώνονται είναι: Νέα Δημοκρατία 37%, ΠΑΣΟΚ 15%, ΣΥΡΙΖΑ 14%, ΚΚΕ 10%, Ελληνική Λύση 6%, Σπαρτιάτες 3,5%, Νίκη 3,5%, Πλεύση Ελευθερίας 3%, Νέα Αριστερά 2,5%, ΜέΡΑ25 2,5%.

Metron Analysis: Σταθερά πρώτη η ΝΔ σε πρόθεση και εκτίμηση ψήφου

Σχεδόν παρόμοια είναι και τα αποτελέσματα της Metron Analysis. Στην πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία καταγράφει 30,9% και ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με 11,4%. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στην 3η θέση με 10,1% και ακολουθεί το ΚΚΕ με 8,1% και η Ελληνική Λύση με 5,9%. Η Νίκη στο 3% όπως και η Πλεύση Ελευθερίας. Ακολουθούν Σπαρτιάτες με 2,5%, Νέα Αριστερά με 2% και ΜέΡΑ25 με 1,8%.

Στην εκτίμηση ψήφου, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Metron Analysis, τα αντίστοιχα ποσοστά διαμορφώνονται: Νέα Δημοκρατία 38%, ΠΑΣΟΚ 14%, ΣΥΡΙΖΑ 12,4%, ΚΚΕ 10%, Ελληνική Λύση 7,2%, Νίκη 3,7%, Πλεύση Ελευθερίας 3,7%, Σπαρτιάτες 3%, ΜέΡΑ25 2,4%, Νέα Αριστερά 2,4%.

Metron Analysis: Χωρίς αντίπαλο ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι με διαφορά καταλληλότερος για πρωθυπουργός, συγκεντρώνοντας ποσοστό 41% στη δημοσκόπηση της Metron Analysis. Δεύτερος αναδεικνύεται ο «κανένας» με 31% και στην τρίτη θέση είναι οι Στέφανος Κασσελάκης και Νίκος Ανδρουλάκης με ποσοστό μόλις 5%.

Το βασικότερο πρόβλημα των πολιτών εξακολουθεί να είναι είναι η «καλπάζουσα» ακρίβεια με το 69% να απαντά «πολύ» στην ερώτηση «πόσο σας απασχολούν η ακρίβεια και οι αυξήσεις των τιμών». Ο πληθωρισμός στα τρόφιμα αποτελεί τον μεγαλύτερο «βραχνά» για τους πολίτες.

Pulse: 47% λέει «ναι» στα μη κρατικά πανεπιστήμια

Στην δημοσκόπηση της Pulse, στην ερώτηση «πώς αντιμετωπίζετε τη λειτουργία μη κρατικών ανώτατων ιδρυμάτων», το 47% απαντά σίγουρα / μάλλον θετικά, ενώ το 40% απαντά σίγουρα / μάλλον αρνητικά.

Στην ερώτηση «λειτουργία μη κρατικών ανώτατων ιδρυμάτων: Με ποια τοποθέτηση συμφωνείτε περισσότερο;», το 30% απαντά «θα επιθυμούσα να μην επιτραπεί», το 26% λέει ότι θα προτιμούσε να επιτραπεί και το 28% ότι «δεν έχω πρόβλημα αν επιτραπεί». Αδιάφορο για το ζήτημα δηλώνει το 5% των ερωτηθέντων και το 11% δήλωσε δεν ξέρω ή δεν απάντησε.

Pulse: Οπαδική βία και μέτρα αντιμετώπισης

Στη δημοσκόπηση της Pulse, όσον αφορά την οπαδική βία, η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων εκτιμά ότι αποτελεί μέρος ευρύτερου κοινωνικού θέματος εκδηλώσεων βίας (ποσοστό 81%), ενώ το 14% εκτιμά ότι οφείλεται σε χαρακτηριστικά του χώρου του αθλητισμού.

Σχετικά με τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των φαινομένων βίας, το 43% πιστεύει ότι κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά χρειάζονται κάποιες διορθώσεις. Το 11% εκτιμά ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση και όπως πρέπει. Πάντως, το 34% δηλώνει ότι τα μέτρα είναι προς λανθασμένη κατεύθυνση, ενώ το 12% δηλώνει «δεν ξέρω / δεν απαντώ / δεν έχω άποψη».

Pulse: Τεκνοθεσία ομόφυλων ζευγαριών

Το «καυτό» ζήτημα του γάμου ομόφυλων ζευγαριών αλλά και της τεκνοθεσίας αποτυπώνει δημοσκόπηση της Pulse.

Ως προς την τεκνοθεσία, σχεδόν 6 στους 10 (ποσοστό 56%) διαφωνούν με τη νομική αναγνώριση παιδιών από ζευγάρια του ίδιου φύλου. Το 36% απαντά ότι το βλέπει θετικά.

via

NEWSROOM

Share
Published by
NEWSROOM

Recent Posts

Ταξίδι στη Σαντορίνη: Ανοιχτό πλοίο ή κλειστό ταχύπλοο; Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Η Σαντορίνη, στολίδι των Κυκλάδων, μαγεύει εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο με τα γραφικά τοπία, τα…

5 μήνες ago

Εργαζόμενοι συνταξιούχοι: Δείτε πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή των δηλώσεων και ποιοι εξαιρούνται

Την ερχόμενη Παρασκευή (23/2) θα ανοίξει η πλατφόρμα για τους συνταξιούχους που θέλουν να συνεχίσουν…

7 μήνες ago

Ευρωπαϊκό Κύπελλο: 14 μετάλλια για την Εθνική Ομάδα (2-8-4)

20 Φεβρουαρίου 2024 11:37 Φορτωμένη μετάλλια επιστρέφει η Ελληνική αποστολή από το Ευρωπαϊκό Κύπελλο στο…

7 μήνες ago

ΑΑΔΕ – myDATA: Σε λειτουργία από σήμερα νέες εκδόσεις για το myDATA και το timologio

Οι προσθήκες στις νέες εκδόσεις είναι αποτέλεσμα της διαρκούς συνεργασίας της ΑΑΔΕ με τους φορείς…

7 μήνες ago

Απολογείται ο 39χρονος που σκότωσε τη σύντροφό του

Κρήτη: Ο 39χρονος είχε οδηγηθεί ενώπιον του Εισαγγελέα στο Σάββατο, ο οποίος του άσκησε διώξεις…

7 μήνες ago

Θλίψη: Πέθανε ο Αντρέας Μπρέμε

Ο θρύλος του γερμανικού ποδοσφαίρου, Αντρέας Μπρέμε, έφυγε από τη ζωή πριν λίγη ώρα στα…

7 μήνες ago