Ένας από τους βασικούς λόγους αποχής είναι η καθυστέρηση στην έκδοση των αποτελεσμάτων
Οι επιτυχόντες δεν επιλέγουν το ΑΣΕΠ και κατ΄επέκταση το Δημόσιο, όπως φαίνεται από τα αποτελέσματα αρκετών προκηρύξεων, όπου οι νέοι αφού επιλεχθούν, αρνούνται να διοριστούν.
Ειδικότερα, σε ορισμένες περιπτώσεις, η αποχή μπορεί να φτάσει και το 70%, όπως σε προκήρυξη για το Υπουργείο Υγείας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιων προκηρύξεων είναι η 6Κ/2020, όπου από τις 483 θέσεις, οι 357 επιτυχόντες αρνήθηκαν να διοριστούν, ενώ στη περίπτωση της 5Κ/2021, όπου από τις 62 θέσεις, οι 45 γύρισαν την πλάτη τους στο Δημόσιο.
Οι βασικές αιτίες άρνησης του διορισμού
Ένας από τους βασικούς λόγους είναι σίγουρα η καθυστέρηση στην έκδοση των αποτελεσμάτων, που σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί να περάσουν έως και 18 μήνες από τη δημοσίευση του διαγωνισμού στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως» μέχρις ότου εκδοθούν τα οριστικά αποτελέσματα. Διάστημα στο οποίο οι ενδιαφερόμενοι μπορεί να έχουν βρει στον ιδιωτικό τομέα, να έχουν μετακομίσει ή να έχουν αλλάξει γνώμη.
Επιπλέον, οι μισθοί στο Δημόσιο είναι χαμηλοί ξεκινώντας από 700-800 ευρώ καθαρά για τους απόφοιτους Δευτεροβάθμιας και Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης που είναι και οι περισσότερες θέσεις στο Δημόσιο, αλλά και για τις θέσεις ΠΕ και ΤΕ οι μισθοί κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα. Έτσι δεδομένου ότι στο Δημόσιο δεν δίνονται Δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και δεν επιτρέπεται η παράλληλη εργασία, οι υποψήφιοι επιλέγουν τον ιδιωτικό τομέα.
Ο βασικότερος ωστόσο λόγος της αποχής, είναι η απεριόριστη επιλογή των θέσεων στις προκηρύξεις μόνιμου προσωπικού που δυσχεραίνει κατά πολύ τις διαδικασίες. Ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ, Θάνος Παπαϊωάννου, μίλησε στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» για το θέμα: «Οι υποψήφιοι δηλώνουν μεγάλο αριθμό προτιμήσεων ακόμη και για περιοχές που κατά βάθος γνωρίζουν ότι δεν θα μπουν στη διαδικασία μετεγκατάστασης και έτσι, όταν έρθει η ώρα του διορισμού, δεν τον αποδέχονται. Τα ποσοστά μη αποδοχής κυμαίνονται από 40 έως 70% και αφορούν ακόμη και διαδικασίες που τα οριστικά αποτελέσματα εκδίδονται σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Έτσι ξεκινάει η περιπέτεια των αναπληρώσεων μέχρι να βρεθούν οι υποψήφιοι που πραγματικά ενδιαφέρονται για τις κενές θέσεις».
Πηγή