Απόκοσμες εικόνες στις παραλίες με υποχώρηση της θάλασσας

Pressing.gr - Ειδήσεις - Λάρισα - Ελλάδα - Κόσμος

Ασυνήθιστες εικόνες με υποχώρηση της θάλασσας παρατηρούνται σε διάφορες περιοχές τις χώρας, όπως στο Θερμαϊκό, τη Ναυπακτία αλλά και την Αττική. Οι ειδικοί εξηγούν ότι το φαινόμενο δεν έχει καμία σχέση με τη σεισμική δραστηριότητα στη χώρα μας.

Πρωτόγνωρες είναι οι εικόνες στις παραλίες ολόκληρης της χώρας, καθώς η θάλασσα έχει τραβηχτεί προς τα μέσα, σε πολλές περιπτώσεις κατά δεκάδες μετρά, αποκαλύπτοντας ακόμη και τον βυθό.

Στην παραλία της Θεσσαλονίκης στον Λευκό Πύργο, η στάθμη της θάλασσας έχει μειωθεί αισθητά και σε αρκετά σημεία φαίνεται ακόμη κι ο πυθμένας.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας εξηγεί ότι εκτεταμένα φαινόμενα άμπωτης, δηλαδή απόσυρσης της θάλασσας σε διάφορες περιοχές του αιγιακού χώρου, οφείλονται κυρίως σε υδρομετεωρολογικά φαινόμενα, δηλαδή η διεύθυνση του ανέμου και οι καιρικές συνθήκες, αλλά επιπρόσθετα και στη θέση των πλανητών, με έλξεις οι οποίες ασκούνται λόγω της θέσης.

«Τα φαινόμενα αυτά δεν θεωρούνται προσεισμικά φαινόμενα και βέβαια δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με το σεισμό που έγινε στη Θεσσαλία», ξεκαθαρίζει ο καθηγητής.

Σε κάθε περίπτωση η άμπωτη δημιούργησε εντυπωσιακές εικόνες και στο Ναύπλιο. 

Ψαράς της περιοχής εξηγεί ότι αυτό το φυσικό φαινόμενο, παρατηρείται κάθε χειμώνα, Γενάρη και Φλεβάρη και ιδιαίτερα όταν έχει πανσέληνο.

«Φέτος είναι υπερβολικά, έχουν κατέβει πιο πολύ (τα νερά). Πιστεύω ότι είναι θέμα κλιματικής αλλαγής», τονίζει.

Η υποχώρηση των υδάτων είναι παραπάνω από ορατή και στις παραλίες της Αττικής.

«Επηρεάζει άμεσα η θέση των πλανητών τόσο του ηλιακού συστήματος, όσο και η θέση της σελήνης και του ήλιου, με αποτέλεσμα να έχουμε μεγαλύτερη έλξη σε ορισμένα σημεία της Γης και να προκαλείται όλο αυτό το φαινόμενο της άμπωτης», εξηγεί ο κ. Λέκκας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το φαινόμενο θα αναστραφεί τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Πηγή: skai.gr

Pressing.gr - Ειδήσεις - Λάρισα - Ελλάδα - Κόσμος

Πλημμύρισε από αγάπη η Κεντρική Πλατεία της Λάρισας, από την πρωτοβουλία του #Κανείς_Μόνος – Παρατείνεται και αύριο από ώρα 10 μέχρι 15.00 η συγκέντρωση τροφίμων στην Κεντρική Πλατεία

Pressing.gr - Ειδήσεις - Λάρισα - Ελλάδα - Κόσμος

Πολλά τα προβλήματα στην ΑΕΛ του Α.Κ. ενόψει του …”τελικού” με τη Λαμία