Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑλεξανδρούπολη: Κατέφθασε το πρώτο φορτίο LNG – Δοκιμαστικοί έλεγχοι στο FSRU

Αλεξανδρούπολη: Κατέφθασε το πρώτο φορτίο LNG – Δοκιμαστικοί έλεγχοι στο FSRU

Το χρονοδιάγραμμα και η διαδικασία των ελέγχων στον πλωτό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη.

Η χθεσινή (16/02) άφιξη στην Αλεξανδρούπολη του πρώτου φορτίου LNG με προέλευση από το Κάμερον των Ηνωμένων Πολιτειών σηματοδοτεί την εκκίνηση της διαδικασίας των δοκιμαστικών ελέγχων προκειμένου να διαπιστωθεί η σωστή λειτουργία και απόδοση των αεριοποιητών και του συνόλου των εγκαταστάσεων του FSRU.

Στο χρονοδιάγραμμα και τη διαδικασία των ελέγχων, τον χρόνο έναρξης της εμπορικής λειτουργίας του πλωτού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου, τις επόμενες αφίξεις φορτίων και τη σημασία που έχει το έργο για την τοπική οικονομία αναφέρθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Gastrade, Κωστής Σιφναίος, μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Δοκιμαστικοί έλεγχοι και έναρξη εμπορικής λειτουργίας

Η μεταφόρτωση των περίπου 151.000 κυβικών μέτρων LNG από το καταπλέον πλοίο στις δεξαμενές του πλωτού σταθμού –η συνολική χωρητικότητα των οποίων είναι 153.500 κυβικά μέτρα– εκτιμάται ότι θα αρχίσει την Κυριακή, όπως σημείωσε ο κ. Σιφναίος, αποσαφηνίζοντας ότι πρόκειται για ένα πλήρες φορτίο, από το οποίο αναμένεται να χρησιμοποιηθεί η μισή ποσότητα ανάλογα και με την ανάγκη επανάληψης και τον χρόνο των δοκιμών.

Ακόμη, εξήγησε πως κατά τη διαδικασία έναρξης του ελέγχου των εγκαταστάσεων το πρώτο βήμα είναι το cooling down, η απαιτούμενη σταδιακή ψύξη των δεξαμενών που θα υποδεχθούν το υγροποιημένο αέριο το οποίο είναι στους –163℃, διαδικασία που θα διαρκέσει περίπου δέκα ημέρες καθώς γίνεται για πρώτη φορά, ενώ τα επόμενα φορτία θα εκφορτώνονται εντός 24 – 36 ωρών.

Ακολουθεί ο σταδιακός έλεγχος όλων των στοιχείων και εγκαταστάσεων της πλωτής μονάδας αρχικά μόνο εσωτερικά χωρίς τη διοχέτευση αερίου προς το σύστημα και όταν πρέπει να δοκιμαστούν οι αεριοποιητές τότε μόνον γίνεται αποστολή του αερίου προς τα έξω. Αρχικά γεμίζει ο αγωγός του έργου (μήκους 28 χιλιομέτρων) μέχρι τον μετρητικό σταθμό της Αμφιτρίτης και στη συνέχεια αρχίζει η αποστολή αερίου στο ΕΣΜΦΑ (Ελληνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου).

Οι συγκεκριμένες δοκιμές διαρκούν περί τις έξι – επτά εβδομάδες χρονικό διάστημα που δύναται να παραταθεί στην περίπτωση διαπίστωσης ανάγκης τροποποιήσεων, βελτιώσεων ή διορθώσεων, όπως υπογράμμισε ο κ. Σιφναίος. Της ολοκλήρωσης του ελέγχου έπεται η πιστοποίηση της σωστής λειτουργίας του εξοπλισμού και η έκδοση της τελικής άδειας λειτουργίας του έργου η οποία σηματοδοτεί και την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας.

Οι επόμενες αφίξεις φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου

Ο κ. Σιφναίος τόνισε πως τόσο το χρονοδιάγραμμα άφιξης των επόμενων φορτίων όσο και οι ποσότητες θα είναι γνωστά με την ολοκλήρωση του ετήσιου προγραμματισμού ο οποίος γίνεται για το διάστημα από την 1η Οκτωβρίου έως την 30ή Σεπτεμβρίου.

«Ανάλογα με τον αριθμό των φορτίων που θα προγραμματιστούν θα δοθούν και τα αντίστοιχα slots για τον χρόνο εκφόρτωσής τους και αυτά τα στοιχεία θα τα γνωρίζουμε μέχρι τα μέσα Μαρτίου. Το από που θα έρθουν τα φορτία δεν το αποφασίζει η εταιρεία αλλά οι χρήστες της, οι πελάτες του συστήματος στους οποίους ανήκει το αέριο, το παραλαμβάνουν και το χρησιμοποιούν. Ακόμη, δεν γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή αν το κάθε φορτίο θα είναι ολόκληρο σαν αυτό που ήρθε ή μικρότερο. Ο κάθε πελάτης / χρήστης θα δηλώσει εντός του πλαισίου της συμφωνίας που υπάρχει πόσα φορτία θέλει να φέρει και τι όγκου θα είναι το κάθε ένα», επεσήμανε.

Ακριβής εικόνα δεν υπάρχει σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Gastrade και για τις ποσότητες φυσικού αερίου που θα προορίζονται για εξαγωγές και εσωτερική κατανάλωση. «Η εικόνα που είναι γνωστή κι έχει να κάνει με τι δεσμεύσεις δυναμικότητας υπάρχουν, μπορεί να μεταβάλλεται από χρόνο σε χρόνο. Σε γενικές γραμμές –αλλά είναι μία εκτίμηση αυτή– περίπου το 70% του αερίου το οποίο αεριοποιείται στο σταθμό θα προορίζεται για εξαγωγές και το 30% για εσωτερική κατανάλωση», υποστήριξε.

FSRU και τοπική οικονομία

«Δεν μπορεί να αποσυνδέσει κανείς τη σημασία αυτού του έργου, την εθνική, την ευρύτερη περιφερειακή και στρατηγική του σημασία από τη σημασία που έχει για την τοπική οικονομία», εκτίμησε ο κ. Σιφναίος διότι «δημιουργείται μία ευρύτερη θετική συζήτηση γύρω από την περιοχή η οποία έχει άμεσα και έμμεσα οφέλη που μπορεί να ξεπερνούν τον αριθμό των εν δυνάμει θέσεων εργασίας».

«Το συγκεκριμένο και άλλα αναπτυξιακά έργα που προγραμματίζονται για την περιοχή δημιουργούν μία συνολική αναβάθμιση της Αλεξανδρούπολης, μία δυναμική στην περιοχή που μπορεί να εκδηλώνεται με μεγάλη δραστηριότητα στον τομέα του real estate, υπεραξίες σε ακίνητα, μία πολύ μεγάλη δυναμική στις τουριστικές ροές.

Όλη αυτή η πραγματικότητα γύρω από τις επενδύσεις αλλά και το αφήγημα γύρω από τη σημασία που δίνεται σε αυτή την περιοχή έχουν δημιουργήσει συνέργειες, οι οποίες είναι πολύ σημαντικότερες του κάθε έργου ξεχωριστά.

Θα ήθελα αυτή τη διάσταση να μην την υποβαθμίσουμε, γιατί είναι η ευρύτερη διάσταση του θέματος που ξεκινά βεβαίως από την εθνική και την περιφερειακή σημασία του έργου και την εμπιστοσύνη που δημιουργείται γύρω από την περιοχή και μεταφράζεται σε πολλών ειδών ροές και οικονομικά οφέλη για την ευρύτερη περιοχή», ολοκλήρωσε ο κ. Σιφναίος.

Πηγή

via

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular