Τετάρτη, 24 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑΑΔΕ: Από 10.000 ευρώ το πρόστιμο για όσους δεν διασυνδέσουν POS με...

ΑΑΔΕ: Από 10.000 ευρώ το πρόστιμο για όσους δεν διασυνδέσουν POS με ταμειακές

«Παραθυράκι» εξαίρεσης μόνο για επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους που προμηθεύονται υποχρεωτικά POS για πρώτη φορά

Με τσoυχτερά πρόστιμα απειλούνται όλοι εκείνοι οι οποίοι έως τις 29 Φεβρουαρίου δεν διασυνδέσουν POS με τις ταμειακές μηχανές τους ή δεν προχωρήσουν σε αναβάθμιση του λογισμικού τους. Tα πρόστιμα διαβαθμίζονται και ξεκινούν από τις 10.000 ευρώ…

Οι κατηγορίες αναμένεται να οριστικοποιηθούν με τροπολογία εντός της εβδομάδας και σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, θα χωρίζονται σε τρεις.

Η πρώτη κατηγορία, αφορά όσους δεν διασυνδέσουν έγκαιρα τις ταμειακές μηχανές και τα τερματικά τους. Πρόκειται για τους παλαιούς υπόχρεους διάθεσης τερματικών POS πριν την επέκταση στους 35 νέους κλάδους από τις αρχές του έτους, για τους οποίους η προθεσμία διασύνδεσης εκπνέει στις 29 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπό έκδοση υπουργική απόφαση εισάγει πρόστιμα 10.000 ευρώ για υπόχρεους που τηρούν απλογραφικά βιβλία και 30.000 ευρώ για υπόχρεους με διπλογραφικά βιβλία.

Αν δεν αλλάξει η προθεσμία της 29ης Φεβρουαρίου για τη διασύνδεση ταμειακών και POS, τα νέα πρόστιμα θα ενεργοποιηθούν από την 1η Μαρτίου.

Στη δεύτερη κατηγορία, η οποία αφορά στους παρόχους που δεν θα αναβαθμίσουν εντός προθεσμίας (29 Φεβρουαρίου) το λογισμικό τους, οι κυρώσεις είναι ακόμα πιο αυστηρές.

Το πρόστιμο μη έγκαιρης αναβάθμισης λογισμικού για τους παρόχους ξεκινά από 200.000 ευρώ και φτάνει τις 300.000 ευρώ σε περίπτωση υποτροπής.

Οι 35 εταιρείες-πάροχοι έχουν λάβει εγκαίρως το μήνυμα από το ΥΠΕΘΟ, προκειμένου να μην υπάρξουν δικαιολογίες για τεχνικά ζητήματα.

Η τρίτη «ταχύτητα» προστίμων αφορά τους 35 νέους κλάδους στους οποίους επεκτάθηκε η υποχρέωση χρήσης POS, μεταξύ των οποίων περίπτερα, ταξί, λαϊκές και ασφαλιστικοί πράκτορες.

Η προθεσμία απόκτησης POS παρατάθηκε έως τις 29 Φεβρουαρίου με την πρόβλεψη μη επιβολής προστίμων έως το τέλος Μαρτίου αν έχει γίνει η παραλαβή αλλά όχι η εγκατάσταση. Από την 1η Απριλίου, πάντως μη εγκατάσταση POS στους 35 νέους κλάδους, εγκυμονεί πρόστιμο 1.500 ευρώ, για να ακολουθήσει και το πολλαπλάσιο πρόστιμο της μη διασύνδεσης.

Παραγγελίες ταμειακών μηχανών και POS πριν την προκήρυξη του τέταρτου κύκλου των επιδοτήσεων με Voucher μπορούν να κάνουν οι επιχειρήσεις και να επιδοτηθούν αναδρομικά, ενώ οσοι δεν διασυνδέσουν τα μηχανήματα πληρωμών μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου κινδυνεύουν με πρόστιμα που θα ξεκινούν από 10.000 €. Οι πάροχοι που δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις αναβάθμισης θα υποστούν μεγαλύτερες ποινές που θα ξεκινούν απο 200.000 ευρώ!

Ένα μικρό… «παράθυρο», τεχνικής φύσεως υπάρχει μόνο για επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους που προμηθεύονται υποχρεωτικά POS για πρώτη φορά. Σ’ αυτές τις 35 περιπτώσεις αυτό που μετράει είναι να έχει γίνει η παραγγελία ή και αγορά του POS μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου ενώ η εγκατάσταση μπορεί να ολοκληρωθει ένα μήνα αργότερα.

Πηγή

via

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular